Bron: Tubantia 26 juni 2018 – Foto © Robin Hilberink

 

Saasveldse salon wordt 50:

‘Wij zijn niet zomaar een dorpskappertje’

SAASVELD – Kapsalon Kolmschot doet er al 50 jaar toe, zowel in als buiten Saasveld. Twee generaties Kolmschot over de kunst van het knippen.

Hij spát van de achterwand van de kapsalon af: een prachtige zwart-witte prent van een kapper, met de schaar in de aanslag. „Dat is Jans Oude Wassink. Hij was de eerste kapper van Saasveld. Jans was eigenlijk boer. Het knippen deed hij erbij. Deze foto is zo’n tachtig jaar geleden gemaakt”, vertelt Jozef Kolmschot (71).

Als een trein

Het is een hommage aan de oorsprong. Met zijn vrouw Ria maakte Kolmschot de kapperszaak, die zijn naam draagt, groot. Hij begon op zijn 15de met knippen, in een schuur, bij de boerderij van zijn ouders. De zaken liepen als een trein. Zo goed zelfs dat hij een nieuwe, eigen ruimte nodig had. Kolmschot betrok een pand naast Bruins. Vanuit Saasveld maakte hij naam.

Voetsporen

Kolmschot volgde cursussen, deed mee aan concoursen en NK’s. En hij bleef aan zichzelf werken. Zijn inmiddels 42-jarige dochter Sharon trad in zijn voetsporen. Na haar entree in de zaak, in 1999, kreeg het verouderde klantenbestand een verjongingsscheut. Een tweede verhuizing volgde, naar het voormalige Rabobank-pand in Saasveld, de huidige thuisbasis van de kapsalon. In 2009 droeg Jozef de zaak over aan Sharon.
Zij kreeg de liefde voor het vak met de paplepel ingegoten. „Mijn babybox stond in de winkel, achter de deur. Klanten namen me op schoot en gaven me de fles.” Jozef vult aan: „Je knipte al jouw poppen kaal. Ik zei nog tegen haar: het groeit niet meer terug, hoor.”

“Mijn babybox stond in de winkel, achter de deur. Klanten namen me op schoot en gaven me de fles”

Andere tijden

Jozef vertelt dat zijn vak totaal is veranderd. „Vroeger was het vooral knippen en permanenten.” Sharon: „Nu is het voornamelijk kleuren.” Jozef weer: „Klanten kwamen gewoon binnenlopen, zonder afspraak. Later belden ze.” Sharon: „Er wordt nog steeds veel gebeld. Maar klanten spreken nu ook af via onze website.”
Jozef fronst. Zegt dan: „Daar is Sharon heel druk mee, net als met de sociale media. Doet ze goed.” Besmuikt lachend vertelt Sharon dat ze haar vader moest overtuigen van het gemak van een pinautomaat in de zaak. Jozef, quasi-verontwaardigd: „Dat zou de klant 60 eurocent per transactie kosten. Vond ik een bult geld.” Sharon: „Toen we het pinnen hadden ingevoerd, gaf hij na een tijdje toe dat het toch wel verrekte handig is.”

“Pinnen zou de klant 60 eurocent per transactie kosten. Vond ik een bult geld”

Nooit doorsnee

Vader en dochter verschillen soms van mening over de te volgen koers, maar over een ding zijn ze het roerend eens: Kolmschot zal nooit doorsnee worden. Sharon: „Wij zijn niet zomaar een dorpskappertje. Hier komen niet alleen mensen uit Saasveld, ook Bornenaren, Weerseloërs en Hengeloërs weten ons te vinden. Kolmschot doet ertoe.”

Vernieuwen en toch traditioneel

„We richten ons op het totaalbeeld, zoeken iets dat precies bij iemand past”, zegt Sharon. „Dat betekent goed kijken en luisteren naar wat de klant wil.” Kolmschot is een moderne kapperszaak, die gespitst is op vernieuwing. Toch heeft Sharon ook een traditionele kijk op haar vak, vertelt ze. „Je kunt extra dingen bieden en dat doen we ook, maar goed knippen blijft de basis.” Jozef knikt instemmend.

Feestweek

Het 50-jarig jubileum van Kapsalon Kolmschot wordt gevierd met een feestweek, van 3 tot en met 7 juli, met allerlei kortingen. Op vrijdag 6 juli is iemand van Moroccanoil aanwezig voor adviezen over kapsels en styling.